Рижкова Таїсія Миколаївна

Доктор наук Професор професор кафедри технології переробки та якості продукції тваринництва Державного біотехнологічного університету якості продукції тваринництва

ОСВІТА:

1970 р. – Харківський технікум молочної промисловості (спеціальність технологія молочних продуктів). Професія, кваліфікація: технік – технолог молочної промисловості

1981 р. – Харківський зооветеринарний інститут імені М.М. Борисенко (зооінженер)

КАРЄРА

З 1970 – 1998 р.р. – фахівець молочної промисловості на посадах від робітника розливо – укупорочного відділу на будівництві Роганського  молочного заводу до майстра Гільнівського молочного заводу Калінінської області, технолога та  Головного технолога міського молочного заводу №1, м. Харків

1998 – 2001 р.р. – асистент кафедри технології переробки продуктів тваринництва та ветеринарно-санітарної експертизи ХДЗВА

2001 – 2018 р.р. – доцент кафедри технології переробки, стандартизації та технічного сервісу ХДЗВА

2018 – 2019 р.р. – доктор технічних наук кафедри технології переробки, стандартизації та технічного сервісу ХДЗВА

2019 – 2021 р.р. – професор кафедри технології переробки, стандартизації та технічного сервісу ХДЗВА

2021 р. – по теперішній час професор кафедри технології переробки та якості продукції тваринництва Державного біотехнологічного університету.

ОСВІТНЯ ДЯЛЬНІСТЬ:

Основні курси на факультеті: «Ресурсоощадні технології переробки продукції тваринництва», «Інноваційні технології переробки продукції тваринництва», «Технологія молока і молочних продуктів», «Технологічні і біохімічні властивості молока і молочних продуктів», «Технологічні засоби для реалізації  технологічних процесів в тваринництві», «Індустрія препаратів рослинного та тваринного походження», «Мікробіологічні властивості молочних та м’ясних продуктів», «Технологічне обладнання для зберігання продукції тваринництва», «Санітарія  в галузі  та керування ризиками».

2017 – 2019 р.р. – підготовка студентів до участі у конкурсах наукових робіт

2017-2020 р.р. – участь в організації та проведенні науково-практичних конференцій та семінарів для вчителів загально – освітніх навчальних закладів.

2019 р. – участь в підготовці конкурсних наукових робот школярів загально – освітніх навчальних закладів у МАН України.

НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ:

1997 р. – кандидат технічних наук (за спеціальністю 05.18.19 «Процеси біологічної переробки харчових продуктів»)

2018 р. – доктор технічних наук (за спеціальністю 03.00.20 «Біотехнологія»)

Коло наукових інтересів: розробка (за державним замовленням) Національних  стандартів України (ДСТУ) та технологічних  інструкцій до них для фахівців фермерських господарств та молокопереробних підприємств.

Впровадження у виробництво новітніх технологій із виробництва козиного молока, збагаченого йодовмістними добавками та переробка козиного молока на кисломолочні продукти та сири функціонального призначення, збагаченого йодовмістними та мінеральними добавками.

НАУКОВА ШКОЛА:

Напрям наукових досліджень: «Розробка технологій, спрямованих на збільшення об’ємів молока від сільськогосподарських тварин та покращення їх властивостей»; «Розробка технологій спеціалізованих продуктів харчування»

– захищено 1 дисертацію- кандидата сільськогосподарських наук (2021)

– захищено 1 дисертацію доктора технічних наук (2021)

Закінчується робота 1 здобувача по підготовці до захисту кандидатської дисертаційної роботи.

НАУКОВІ  ПУБЛІКАЦІЇ

З 1999 – 2017 рр. – опубліковано більше 155 наукових праць; патентів на корисну модель – 8,  методичних рекомендацій – 3; Національних стандартів України (ДСТУ) – 4; посібника – 3.

З 2018 – 2023 р.р. – опубліковано 50 наукових робіт, в тому числі, статті, що індексуються в наукометричних базах Scopus – 8 ; Web of Science – 12;

монографії – 2; посібник – 1, методична рекомендація – 1; ДСТУ – 1. Технологічна Інструкція до ДСТУ «Сири м’які із козиного молока. Технічні умови» – 1;  3 патента на корисну модель.

НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА

– 2011 р – 2023 р.р. – виконані такі 3 науково – дослідні роботи за комплексною темою кафедри технології переробки, стандартизації та технічного сервісу Харківської державної зооветеринарної академії на тему: «Тваринництво і переробка продукції тваринництва» (Державний реєстраційний № 01116U 002794).

– «Розробка та удосконалення біотехнології ферментованих молочних продуктів, виготовлених з козиного молока і методів визначення їх якості (Державний  реєстраційний № 0109U006311)

– «Наукові розробки у сфері стандартизації та сертифікації  сільськогосподарської продукції» (Державний реєстраційний № 0107U010208) за період 2010 – 2018 р.р.

– Зареєстрована та виконується науково-дослідна робота № 0121 U 11162 24-05-2021 на тему: «Теоретичне  обґрунтування та практична реалізація застосування харчових добавок та біопрепаратів мікробного і рослинного походження (2021 – 2025 рр.).

– На конкурсній основі призначена експертом Національного фонду досліджень України (вул. Б. Грінченка 1, Київ 01001). На підставі вище вказаного, провела рецензію роботи на отримання колективного гранту на тему: « Удосконалення безпечності молока та молочних продуктів за вмістом methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Реєстраційний номер проекту: 2020.01/0311. (10.08.2020 р.)

– Надано 6 відгуків на автореферати дисертаційних робіт (2019-2020 р.р.)

– Рецензії в якості опонента на 3 кандидатські 1 на докторську роботи (2018-2020 р.р.).

УЧАСТЬ В РОБОТІ РЕДКОЛЕГІЙ ФАХОВИХ НАУКОВИХ ВИДАНЬ  УКРАЇНИ

–  «Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування» Харківської державної зооветеринарної академії (Наказ № 157 від16.04 2019 р.)

– Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України «Аnimal science and food technology» -«Тваринництво та технології харчових продуктів». (Наказ № 966 від 03.10.2019 р.)

– Науково-технічний Бюлетень Інституту Тваринництва НААНУ. (Наказ № 41/К від 22.05.2020 р.)

ЗОВНІШНІ  НАГОРОДИ

–  Диплом переможця ХХ обласного конкурсу «Вища школа Харківщини-кращі імена в номінації імена у номінації  «Викладач  професійно-орієнтованих  дисциплін» (12 грудня 2018 р.).

–  Знак Пошани.  Посвідчення №3637 (2006 р.)

–  Відмінник аграрної  освіти та науки Посвідчення №19 (2011 р.)

У 2023 році за наукові досягнення та професійну діяльність в ДБТУ, нагороджена грамотою: «Подякою» від міського Голови м. Харкова Терехова І. О.