Важливим компонентом професійної діяльності викладачів кафедри є науково-дослідна робота, спрямована на розробку інновацій для зернопереробної, хлібопекарської, кондитерської, макаронної та харчоконцентратної галузей хлібопекарської промисловості.
У теперішній час на кафедрі виконуються наукові дослідження у межах наступних науково-дослідних тем:
- НДР на замовлення МОН України № 1-21 БО (0121U109654) «Розробка технологічних процесів і низькотемпературного обладнання виробництва багатофункціональних напівфабрикатів та кондитерських виробів з використанням органічної сировини»
Науковий керівник – д.т.н., проф. Михайлов В.М.
(Міжкафедральна НДР, виконується за участі наукового колективу кафедри обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв). - НДР (0120U105312) «Наукове обґрунтування інноваційних технологій оздоровчих хлібобулочних і кондитерських виробів з використанням нетрадиційної сировини»
Науковий керівник – к.т.н., проф. Самохвалова О.В.
(Міжкафедральна НДР, виконується за участі наукового колективу кафедри кафедра хімії, біохімії, мікробіології та гігієни харчування). - НДР (0119U003668) «Дослідження фізико-хімічних, мікробіологічних, біохімічних процесів у виробництві харчових продуктів з зерна та борошна»
Науковий керівник – к.т.н., доц. Гавриш Т.В.
На кафедрі працюють дві наукові школи, очолювані д.т.н., професором Шаніною О.М. та к.т.н., професором Самохваловою О.В.
Керівник школи – ШАНІНА Ольга Миколаївна
доктор технічних наук, професор
Основні напрями діяльності наукової школи:
- розробка й удосконалення технологій желейних кондитерських виробів зі зменшеною витратою полісахаридів;
- розробка технологій хлібопекарських і кондитерських виробів з нетрадиційної борошняної сировини;
- розробка технологій хлібопекарських і кондитерських виробів з нетрадиційної борошняної сировини;
- розробка технології озонування пшеничного борошна й удосконалення технологій хлібобулочних виробів на основі озонованого пшеничного борошна;
- оптимізація технології кондиціювання зерна;
- розробка нових технологій виробництва борошна із пророщеного зерна пшениці;
- розробка нових технологій формованих борошняних виробів;
- розвиток технологій безглютенової продукції.
За напрямками наукової школи захищено:
- 10 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук;
- 1 дисертація на здобуття ступеня доктора філософії.
Керівник школи – САМОХВАЛОВА Ольга Володимирівна
кандидат технічних наук, професор
Основні напрями діяльності наукової школи:
- використання мікробних і рослинних полісахаридів для регулювання якості хлібобулочних та кондитерських виробів;
- розробка ресурсо- і енергозберігаючих технологій хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів;
- розробка продукції галузі підвищеної харчової цінності, оздоровчого, дієтичного і лікувально-профілактичного призначення;
- розробка технологій продукції галузі з використанням природних барвників і ароматизаторів
За напрямками наукової школи захищено:
- 10 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук;
- 2 дисертації на здобуття ступеня доктора філософії.