Напрями науково-дослідної роботиНаукова школа д.т.н., професора
Шаніної О.М.Наукова школа к.т.н., професора
Самохвалової О.В.Підвищення кваліфікації викладачівНауково-дослідна робота студентівДосягнення студентів
Шаніної О.М.Наукова школа к.т.н., професора
Самохвалової О.В.Підвищення кваліфікації викладачівНауково-дослідна робота студентівДосягнення студентів
Важливим компонентом професійної діяльності викладачів кафедри є науково-дослідна робота, спрямована на розробку інновацій для зернопереробної, хлібопекарської, кондитерської, макаронної та харчоконцентратної галузей хлібопекарської промисловості.
У теперішній час на кафедрі виконуються наукові дослідження у межах наступних науково-дослідних тем:
- НДР на замовлення МОН України № 1-21 БО (0121U109654) «Розробка технологічних процесів і низькотемпературного обладнання виробництва багатофункціональних напівфабрикатів та кондитерських виробів з використанням органічної сировини»
Науковий керівник – д.т.н., проф. Михайлов В.М.
(Міжкафедральна НДР, виконується за участі наукового колективу кафедри обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв). - НДР (0120U105312) «Наукове обґрунтування інноваційних технологій оздоровчих хлібобулочних і кондитерських виробів з використанням нетрадиційної сировини»
Науковий керівник – к.т.н., проф. Самохвалова О.В.
(Міжкафедральна НДР, виконується за участі наукового колективу кафедри кафедра хімії, біохімії, мікробіології та гігієни харчування). - НДР (0119U003668) «Дослідження фізико-хімічних, мікробіологічних, біохімічних процесів у виробництві харчових продуктів з зерна та борошна»
Науковий керівник – к.т.н., доц. Гавриш Т.В.

Наукова школа
«Інноваційні технології переробки зерна та борошна»
Керівник школи – ШАНІНА Ольга Миколаївна
доктор технічних наук, професор
Основні напрями діяльності наукової школи:
- розробка й удосконалення технологій желейних кондитерських виробів зі зменшеною витратою полісахаридів;
- розробка технологій хлібопекарських і кондитерських виробів з нетрадиційної борошняної сировини;
- розробка технологій хлібопекарських і кондитерських виробів з нетрадиційної борошняної сировини;
- розробка технології озонування пшеничного борошна й удосконалення технологій хлібобулочних виробів на основі озонованого пшеничного борошна;
- оптимізація технології кондиціювання зерна;
- розробка нових технологій виробництва борошна із пророщеного зерна пшениці;
- розробка нових технологій формованих борошняних виробів;
- розвиток технологій безглютенової продукції.
За напрямками наукової школи захищено:
- 10 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук;
- 1 дисертація на здобуття ступеня доктора філософії.

Наукова школа
«Регулювання якості та харчової цінності кондитерських і хлібобулочних виробів з використанням сировини мікробного та рослинного походження»
Керівник школи – САМОХВАЛОВА Ольга Володимирівна
кандидат технічних наук, професор
Основні напрями діяльності наукової школи:
- використання мікробних і рослинних полісахаридів для регулювання якості хлібобулочних та кондитерських виробів;
- розробка ресурсо- і енергозберігаючих технологій хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів;
- розробка продукції галузі підвищеної харчової цінності, оздоровчого, дієтичного і лікувально-профілактичного призначення;
- розробка технологій продукції галузі з використанням природних барвників і ароматизаторів
За напрямками наукової школи захищено:
- 10 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук;
- 2 дисертації на здобуття ступеня доктора філософії.
Підвищення кваліфікації викладачів
Прізвище, ім’я та по батькові | Вид та форма підвищення кваліфікації | Місце проходження підвищення кваліфікації та назва |
---|---|---|
Гавриш Тетяна Володимирівна | стажування, форма – очна | ПрАТ «Харківський комбікормовий завод» (м. Харків), 23.12.2024-20.01.2025 (60 год) |
стажування, форма – очна | Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України, (м. Харків), 01.10.2024-02.12.2024 р. (180 год) | |
вебінар – дистанційна форма | Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти «Безпечність та якість харчових продуктів: сучасні виклики» (м. Київ), 28.02.2024- 24.06.2024 р, (8 год) | |
стажування, форма – дистанційне навчання | Європейський інститут інноваційного розвитку «Неформальна освіта при підготовці магістрів та здобувачів доктора філософії (PhD) в країнах Європейського Союзу та Україні»» (Острава, Чехія), 10.11.2023 – 28.12.2023 р., (180 год) | |
тренінг у рамках проєкту програми ЄС ЕРАЗМУС+ Жан Моне Модуль – дистанційне навчання | Національний університет харчових технологій «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів» (м. Київ), 23.10.2023-25.10.2023 р, (30 год) |
|
стажування, форма – дистанційне навчання | Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет ім. К.Д. Ушинського», Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації, 10 травня-21 червня 2023 р. (180 год.) | |
онлайн-курс | Факультет східних мов Київського університету ім. Бориса Грінченка «Знайомство з Китаєм», 16 лютого-3 березня 2023 р. (30 год.) | |
семінар | European Institute of Innovation&Technology, «Food and Health Innovation in Ukraine», 19 листопада 2022 р. | |
тренінг | Національний університет харчових технологій, Міжнародна осіння школа Жана Моне, 29-30 листопада 2021 р. (18 год.) | |
тренінг | Reikartz hotel school, «Level up», 18-31 жовтня 2021 р. (30 год.) | |
вебінар | Наукові публікації- Publ. Science, «Головні метрики сучасної науки. Scopus та Web of Science, 21 травня 2021 р. (10 год.) | |
Шаніна Ольга Миколаївна | стажування, форма – очна | Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України, (м. Харків), 01.10.2024-02.12.2024 р. (180 год) |
Фоміна Ірина Миколаївна | стажування, форма – очна | ПрАТ «Харківський комбікормовий завод» (м. Харків), 23.12.2024-20.01.2025 (60 год) |
стажування, форма- змішана | Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України, (м. Харків), 01.10.2024-02.12.2024 р. (180 год) | |
стажування, форма – дистанційне навчання | Тренінг у рамках проєкту програми ЄС ЕРАЗМУС+ Жан Моне «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів», НУХТ (м. Київ), 23.10.2023-25.10.2023 р. (30 год) | |
стажування, форма – дистанційне навчання | Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет ім. К.Д. Ушинського» Південноукраїнський центр професійного розвитку керівників та фахівців соціономічної сфери за програмою: «Сучасні методи та форми організації освітнього процесу у закладах вищої освіти», 21.06.2023 | |
стажування, форма – дистанційне навчання | Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет ім. К.Д. Ушинського», Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації, 10 травня-21 червня 2023 р. (180 год.) | |
тренінг | Міжнародна осіння школа Жана Моне «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів», 29-30 листопада 2021 р. (30 год.) | |
міжнародний науково-педагогічний семінар | Варшавська школа агробізнесу, «Development of educational system in the field of agricultural sciences – from theory to practice», 17 листопада 2021 р. (6 год.) | |
тренінг | BrightTAK, «SciVal for researchers – direction of evalution, how to search for information», 26 травня 2021 р. | |
Боровікова Наталія Олексіївна | стажування, форма – дистанційне навчання | Онлайн-платформа професійного розвитку в Україні – Prometheus «Академічна доброчесність», 03.02.2025-18.02.2025 (60 год) |
стажування, форма – очна | ПрАТ «Харківський комбікормовий завод» (м. Харків), 23.12.2024-20.01.2025 (60 год) | |
стажування, форма – очна | Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України, (м. Харків), 01.10.2024-02.12.2024 р. (180 год) | |
стажування, форма – дистанційне навчання | Науково-дослідний інститут Люблінський науково-технологічний парк та IESF Міжнародна фундація науковців та освітян м. Люблін (Республіка Польща) Міжнародне підвищення кваліфікації (вебінар) 26.02.-06.03.2024 (45 год) | |
тренінг у рамках проєкту програми ЄС ЕРАЗМУС+ Жан Моне Модуль – дистанційне навчання | Національний університет харчових технологій «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів» (м. Київ), 24.10.2023-25.10.2023 р, (30 год) | |
стажування, форма – дистанційне навчання | ТОВ “Академія цифрового розвитку”. Курс “Цифрові інструменти GOOGLE для освіти” 01.05.23-14.05.23 (30 год) | |
курси | ТОВ «Академія цифрового розвитку» «Цифрові інструменти Google для освіти», 1-14 травня 2023 р. (30 год.) | |
міжнародний науково-педагогічний семінар | Варшавська школа агробізнесу, «Development of educational system in the field of agricultural sciences – from theory to practice», 17 листопада 2021 р. (6 год.) | |
тренінг | Reikartz hotel school, «Level up», 18-31 жовтня 2021 р. (30 год.) | |
вебінар | Наукові публікації- Publ. Science, «Головні метрики сучасної науки. Scopus та Web of Science, 21 травня 2021 р. (10 год.) | |
Самохвалова Ольга Володимирівна | стажування, форма – очна | ТОВ «Українсько-словенське підприємство «Хлібопекарський комплекс «Кулиничівський», (м. Харків), 03.02-01.04.2025 р. (180 год.) |
стажування, форма – дистанційна | Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України, (м. Харків), 01.10.2024-02.12.2024 р. (180 год) | |
стажування, форма – дистанційна | лекція «Генеративний штучний інтелект і освіта: можливості та виклики» та «Зміцнення » Національний університет фізичного виховання і спорту України (м. Харків), 12 грудня 2024 р., (3 год.) | |
стажування, форма – дистанційна | лекція «Зміцнення української вищої освіти: орієнтація в революції ШІ у викладанні та навчанні» Національний університет фізичного виховання і спорту України (м. Харків), 12 грудня 2024 р., (3 год.) | |
стажування, форма – дистанційна | Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет ім. К.Д. Ушинського», Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації, 10 травня-21 червня 2023 р. (180 год.) | |
школа-семінар | Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», ХІХ Міжнародна школа-семінар «Сучасні педагогічні технології в освіті», 2-4 лютого 2022 р. (18 год.) | |
тренінг | Національний університет харчових технологій, Міжнародна осіння школа Жана Моне «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів», 29-30 листопада 2021 р. (30 год.) | |
тренінг | Reikartz hotel school, «Level up», 18-31 жовтня 2021 р. (30 год.) | |
школа-семінар | Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», ХVIII Міжнародна школа-семінар «Сучасні педагогічні технології в освіті», 27-29 січня 2021 р. (15 год.) | |
Олійник Світлана Георгіївна | стажування, форма – очна | ТОВ «Українсько-словенське підприємство «Хлібопекарський комплекс «Кулиничівський», (м. Харків), 03.02-01.04.2025 р. (180 год.) |
стажування, форма – дистанційне навчання | Платформа масових відкритих онлайн-курсів Prometheus «Академічна доброчесність: онлайн-курс для викладачів», 01.03.2025 (60 год) | |
стажування, форма – дистанційне навчання | Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України, (м. Харків), 01.10.2024-02.12.2024 р. (180 год) | |
семінар | Всеукраїнський науково-практичний семінар «Інноваційні освітні технології та методики навчання: актуальні питання та досвід упровадження» в рамках Шістнадцятої міжнародної виставки «Інноватика в освіті», 24 жовтня 2024 р. (3 год) | |
тренінг у рамках проєкту програми ЄС ЕРАЗМУС+ Жан Моне Модуль- дистанційне навчання | Національний університет харчових технологій «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів» (м. Київ), 23.10.2023-25.10.2023 р. (30 год) | |
стажування, форма – дистанційне навчання | Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет ім. К.Д. Ушинського», Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації « Сучасні методи та форми організації освітнього процесу у закладах вищої освіти, 11 жовтня – 21 листопада 2022 р. (180 год.) | |
школа-семінар | Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», ХІХ Міжнародна школа-семінар «Сучасні педагогічні технології в освіті», 2-4 лютого 2022 р. (18 год.) | |
міжнародне стажування, форма – дистанційне навчання | Institute of international Academic and Scientific Cooperation, 9 квітня 2020 р. (180 год.) | |
Шидакова-Каменюка Олена Гайдарівна | стажування, форма – очна | ТОВ «Українсько-словенське підприємство «Хлібопекарський комплекс «Кулиничівський», (м. Харків), 03.02-01.04.2025 р. (180 год.) |
стажування | Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН України (м. Харків, Україна), за напрямом спеціальності 181 Харчові технології. з 01.10.24 по 02.12.2024 р. (180 год). | |
бізнес-форум | Участь у бізнес-форумі про цифровізацію харчової промисловості Digital Food Forum 2024, 5 квітня 2024 р. (6 год). | |
семінар | Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти МОН України. Семінар «Підвищення вимог до якості харчової продукції в умовах Європейської інтеграції як складова підготовки фахівців нової формації», 14 березня 2024 р. (8 год). | |
вебінар | НУ «Запорізька політехніка». Вебінар «Академічна доброчесність: виклики, проблеми та перспективи», 6 березня 2024 р. (15 год). | |
міжнародна конференція | Участь у Міжнародній конференції «Interactive skill of pedagogist as a future of medical education» (Helsinki, Finland, EU), 16-18 січня 2024 р. (12 год). | |
інтернет-конференція | Полтавський університет економіки і торгівлі. Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Інноваційні технології та реалізація концепції Zero-waste у харчових технологіях і сфері ресторанного, готельного та туристичного бізнесу», 4-5 грудня 2023 р. (15 год). | |
тренінг | Національний університет харчових технологій. Друга Міжнародна осіння школа Жана Моне «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів». 24–25 жовтня 2023 р. (30 год) | |
форум | НУ «Запорізька політехніка». Навчання за програмою форуму «Навички майбутнього. Україна», 12–13 жовтня 2023 р. (15 год). Сертифікат АР №1634/394-23. | |
міжнародне підвищення кваліфікації | Науково-дослідний інститут Люблінського технологічного парку та ГО «Міжнародна фундація науковців та освітян». Міжнародне підвищення кваліфікації на тему «Неформальна освіта при підготовці магістрів та здобувачів доктора філософії (PhD) в країнах Європейського Союзу та Україні», 02-09 жовтня 2023 р. (45 год) | |
круглий стіл | Одеський національний технологічний університет. Участь у круглому столі «Актуальні проблеми управління небезпеками в харчовій галузі»в рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Технології харчових продуктів і комбікормів 2023». 28 вересня 2023 р. (6 год) | |
вебінар | Навчальний центр PROFI CLUB. Вебінар «Критичні контрольні точки і критичні межі в системі HACCP». 28 вересня 2023 р. (2 год) | |
школа-семінар | Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», ХХ Міжнародна школа-семінар «Сучасні педагогічні технології в освіті», 4-8 квітня 2023 р. (30 год.) | |
всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації, форма – дистанційне навчання | Центр українсько-європейського наукового співробітництва, Комунальний заклад вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради, Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка, Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації «Управління якістю науково-дослідницької діяльності у закладах вищої та фахової передвищої освіти в умовах воєнних реалій», 10 травня – 21 червня 2022 р. (180 год.) |
|
школа-семінар | Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», ХІХ Міжнародна школа-семінар «Сучасні педагогічні технології в освіті», 2-4 лютого 2022 р. (18 год.) | |
тренінг | Національний університет харчових технологій, Міжнародна осіння школа Жана Моне «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів», 29-30 листопада 2021 р. (30 год.) | |
Болховітіна Олена Іванівна | стажування, форма – очна | ТОВ «Українсько-словенське підприємство «Хлібопекарський комплекс «Кулиничівський», (м. Харків), 03.02-01.04.2025 р. (180 год.) |
стажування, форма – очна | Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва, м. Харків, Україна, за напрямом спеціальності 181 Харчові технології. 01.11.2024 р. по 02.12.12. 2024 р., (180год). | |
школа-семінар | Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут». XXІ Міжнародна школа-семінар «Сучасні педагогічні технології в освіті», 9-12 квітня 2024 р.(24 год) | |
бізнес-форум | Бізнес-форум про цифровізацію харчової промисловості (Digital Food Forum 2024) 05.04.24 (6 год) | |
вебінар | Національний університет «Запорізька політехніка». «Академічна доброчесність виклики, проблеми та перспективи».16.03.24 р. (15 год) |
|
семінар | Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти МОН України, «Підвищення вимог до якості харчової продукції в умовах Європейської інтеграції як складова підготовки фахівців нової формації» 14.03.24 (8 год) | |
вебінар | Helsinki, Finland, EU. «Interactive skill of pedagogist as a future of medical education» 16-18 січня 2024 р. (12 год) | |
тренінг | Національний університет харчових технологій. Міжнародна осіння школа Жана Моне та круглий стіл «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів», 24-25 жовтня 2023 р. (12 год) | |
школа-семінар | Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», ХХ Міжнародна школа-семінар «Сучасні педагогічні технології в освіті», 4-8 квітня 2023 р. (30 год.) | |
всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації, форма – дистанційне навчання | Центр українсько-європейського наукового співробітництва, Комунальний заклад вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради, Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка, Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації «Управління якістю науково-дослідницької діяльності у закладах вищої та фахової передвищої освіти в умовах воєнних реалій», 10 травня – 21 червня 2022 р. (180 год.) | |
тренінг | Національний університет харчових технологій, Міжнародна осіння школа Жана Моне «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів», 29-30 листопада 2021 р. (30 год.) | |
Степанькова Галина Вячеславівна | стажування, форма – очна | ТОВ «Українсько-словенське підприємство «Хлібопекарський комплекс «Кулиничівський», (м. Харків), 03.02-01.04.2025 р. (180 год.) |
стажування, форма – очна | Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України, (м. Харків), 01.10.2024-02.12.2024 р. (180 год) | |
вебінар, форма стажування – дистанційне навчання | «Interactive technologies of blended learning in the training of masters and doctors of philosophy (Phd) in the countries of the European union and Ukraine», Poland (Lublin), 12-21.07.2024, (20 год.) | |
школа-семінар | Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», ХІХ Міжнародна школа-семінар «Сучасні педагогічні технології в освіті», 9-12 квітня 2024 р. (24 год.) | |
стажування, форма – дистанційне навчання | Платформа масових відкритих онлайн-курсів Prometheus «Академічна доброчесність: онлайн-курс для викладачів», 15.02.2024 (60 год) | |
тренінг у рамках проєкту програми ЄС ЕРАЗМУС+ Жан Моне Модуль- дистанційне навчання | Національний університет харчових технологій «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів» (м. Київ), 23.10.2023-25.10.2023 р, (30 год) | |
лекція | Навчальний центр ProfiClub «Критичні контрольні точки і критичні межі в системі НАССР», 28.09.2023 р. 2 год. | |
міжнародне виробниче стажування, форма – очна | Вakery «Mimi Faktory» (France, Le Cannet), 10.10.2022-12.01.2023 р. (180 год.) | |
школа-семінар | Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», ХІХ Міжнародна школа-семінар «Сучасні педагогічні технології в освіті», 2-4 лютого 2022 р. (18 год.) | |
тренінг | European Academy of Sciences and Research «On Being a Scientist Course», Hamburg, Germany, 2021 (10 год) | |
тренінг | Національний університет харчових технологій, Міжнародна осіння школа Жана Моне «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів», 29-30 листопада 2021 р. (30 год.) | |
Касабова Катерина Рубенівна | стажування, форма – очна | ТОВ «Українсько-словенське підприємство «Хлібопекарський комплекс «Кулиничівський», (м. Харків), 03.02-01.04.2025 р. (180 год.) |
стажування, форма – дистанційне навчання | Платформа масових відкритих онлайн-курсів Prometheus «Академічна доброчесність: онлайн-курс для викладачів», 14.02.2025 (60 год) | |
стажування, форма – очна | ПрАТ «Харківський комбікормовий завод» (м. Харків), 23.12.2024-20.01.2025 (60 год) | |
стажування, форма – очна | Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України, (м. Харків), 01.10.2024-02.12.2024 р. (180 год) | |
тренінг у рамках проєкту програми ЄС ЕРАЗМУС+ Жан Моне Модуль – дистанційне навчання | Національний університет харчових технологій «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів» (м. Київ), 23.10.2023-25.10.2023 р, (30 год) | |
стажування | Київський академічний університет, Інкубаційна програма «Booster інноваційних проектів-2023», 16 травня-23 червня 2023 р. (90 год.) | |
всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації, форма – дистанційне навчання | Центр українсько-європейського наукового співробітництва, Комунальний заклад вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради, Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка, Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації «Управління якістю науково-дослідницької діяльності у закладах вищої та фахової передвищої освіти в умовах воєнних реалій», 10 травня – 21 червня 2022 р. (180 год.) | |
тренінг | Національний університет харчових технологій, Міжнародна осіння школа Жана Моне «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів», 29-30 листопада 2021 р. (30 год.) |