24 – 30 жовтня Міжнародний тиждень відкритого доступу

Однією з визначальних тенденцій сучасної наукової комунікації є міжнародний рух за відкритий доступ – рух за вільний та безперешкодний онлайновий доступ до наукових та освітніх матеріалів.

Відкритий доступ (Open Access) – це міжнародний академічний рух, спрямований на забезпечення безкоштовного, швидкого, постійного, повнотекстового доступу до навчальних та наукових матеріалів у мережі Інтернет.

Міжнародний тиждень відкритого доступу відзначається щорічно в останню неділю жовтня.
Цього року тема Міжнародного тижня відкритого доступу «Відкритість для кліматичної справедливості».

«Кліматична справедливість ‒ це пряме визнання того, що кліматична криза, яку ми сьогодні спостерігаємо, має далекосяжні наслідки. Крім того, як зазначає ООН, сприйняття та дії, спрямовані на врегулювання цієї кризи істотно відрізняються між різними категоріями населення: багатими та бідними, жінками та чоловіками, а також старшим та молодшим поколінням. Відкритість інформації сприяє створенню шляхів для більш справедливого обміну знаннями та слугує засобом усунення нерівності, яка визначає наслідки зміни клімату та наші заходи у відповідь.»

Тиждень відкритого доступу ‒ це чудова можливість об’єднатися та вжити заходів щодо підвищення обізнаності про кліматичну кризу та про те, як доступ до інформації сприяє врегулюванню цієї ситуації. Датальніше за посиланням https://www.openaccessweek.org/theme/uk.

Вільний доступ до наукової інформації – це запорука розвитку наукової комунікації в цифрову епоху, це безкоштовний, швидкий, постійний, повнотекстовий доступ в режимі реального часу до наукових та навчальних матеріалів для будь-якого користувача у глобальній інформаційній мережі.

У директорії журналів відкритого доступу (DOAJ) http://surl.li/dlgey представлено найавторитетніші наукові журнали відкритого доступу.

В Україні активно розвиваються журнали відкритого доступу. Так, у проєкті «Наукова періодика України на OJS» (http://surl.li/dlgav) на жовтень 2022 року представлено 755 журналів.

Репозитарії відкритого доступу забезпечують вільний доступ до наукових матеріалів, їх архівування та збереження на довготривалій основі, можливість обміну метаданими, гарантують незмінність е-публікації.

Наукова бібліотека університету підтримує Рух Відкритого Доступу до наукової інформації шляхом оприлюднення наукових робіт у Репозитарії Open Archive SBTU https://repo.btu.kharkov.ua/

Правове забезпечення відкритого доступу забезпечують ліцензії Creative Commons (http://surl.li/dlgdx), що є гнучкою і справедливою системою копірайтів, яка, з одного боку, захищає авторів, а з іншого – спонукає до вільного використання їхніх творів. Creative Commons дозволяє авторам самостійно визначати засади подальшого використання їхніх творів.

Можливість отримати інформацію та знайти альтернативні шляхи доступу до платної наукової інформації надає спеціальний додаток до браузера Кнопка Відкритого Доступу (http://surl.li/dlgfy). Додаток шукає у відкритих джерелах, а також надсилає повідомлення автору, якщо хтось потребує інформації про його дослідження.

Шановні користувачі,
увесь тиждень і весь рік – відділ інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення (е-mail: avt2.73@ukr.net) та інформаційно-бібліографічний відділ (е-mail: sbo.hntusg@ukr.net) готові відповісти на ваші запитання, побажання, вислухати ідеї та пропозиції! Допомогти у розміщенні у відкритому доступі ваших публікацій, матеріалів до курсів, інших дослідницьких та навчальних матеріалів; розповісти про індекси цитування та імпакт-фактори журналів, секрети оформлення міжнародних публікацій тощо; про електронні ресурси нашої університетської колекції та секрети щодо їхнього користування та основ інформаційного пошуку.

Запрошуємо до співпраці! Зробимо доступ до знань вільним!