Кафедрою менеджменту, бізнесу і адміністрування проведено Всеукраїнський науково-практичний вебінар для науково-педагогічних працівників


22 листопада 2022 року відповідно до плану наукових досліджень на 2022-2023 навчальний рік кафедрою менеджменту, бізнесу і адміністрування Державного біотехнологічного університету спільно з Харківською обласною громадською організацією «Науковий центр дидактики менеджмент-освіти» проведено Всеукраїнський науково-практичний вебінар для науково-педагогічних працівників «Технологічні засади професійної підготовки фахівців вищої освіти в умовах дистанційного навчання», який відбувся на електронній платформі Google meet у формі обміну науково-педагогічним досвідом, напрацьованим закладами вищої освіти України в період формування цифрового освітнього простору.

З вступним словом до учасників наукового заходу звернувся проректор з наукової роботи університету, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України, д.т.н., професор, Михайлов В.М., який закцентував увагу на необхідності створення системи освіти нового покоління, що має органічно поєднати професійну підготовку кадрів із сучасними цифровими технологіями, фундаментальними та прикладними науковими дослідженнями в галузі управління педагогічними процесами.

Модератором вебінару був директор громадської організації «Науковий центр дидактики менеджмент-освіти», доктор педагогічних наук, професор Нагаєв Віктор Михайлович. Під час онлайн-зустрічі були обговорені питання технологічного забезпечення професійної підготовки здобувачів в режимі віддаленого доступу; організаційно-методичної підтримки їх самостійної та індивідуальної роботи в умовах впровадження педагогічної технології управління навчально-творчою діяльністю студентів, формування технологічної культури розумової праці та інші. Під час обговорення було надано рекомендації з впровадження в освітнє середовище дидактичних засобів активізації дослідницької роботи майбутніх фахівців. Вебінар пройшов в режимі онлайн-взаємодії у формі діалогу з науково-педагогічними працівниками ЗВО України з активною дискусією щодо зазначеної тематики. За програмою у вебінарі взяли участь 79 учасників з 30 освітніх та наукових установ України.

По закінченню вебінару, були прийняті рекомендації в яких науковці констатували, що відповідно до сучасних соціальних замовлень підготовка фахівців нової генерації повинна ґрунтуватися на інноваційній технологічній основі. Учасники вебінару запропонували підтримати політику Міністерства освіти і науки України щодо запровадження в освітньому просторі інформаційно-цифрових технологій згідно положень нормативно-правової бази, викладених у схваленій Кабінетом міністрів Стратегії розвитку вищої освіти в Україні на 2022-2032 роки; звернули увагу керівництва освітніх закладів на необхідності адаптації існуючої педагогічної системи до сучасних реалій організації навчального процесу на основі впровадження інноваційних педагогічних технологій, які мають забезпечити інтерактивність онлайн навчання.

Участь у вебінарі була безкоштовною. По закінченні вебінару його учасники отримають сертифікат про участь з підтвердженням підвищення кваліфікації у межах 0,2 кредити (6 год). Підсумки дискусійних питань вебінару будуть оприлюднені у збірнику наукових матеріалів (ознайомитись з передмовою).

Оргкомітет всеукраїнського вебінару висловлює щиру подяку доповідачам, авторам наукових публікацій, керівництву закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ за підтримку та допомогу в організації проведення даного науково-практичного заходу.

Завідувач кафедри менеджменту, бізнесу і адміністрування
Державного біотехнологічного університету,
кандидат економічних наук О. В. Смігунова