Музейний комплекс ДБТУ – учасник Міжнародної науково-практичної онлайн конференції «Музейна педагогіка в науковій освіті»



1 грудня 2022 року керівник Музейного комплексу ДБТУ докторка історичних наук, професорка Любов Жванко узяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Музейна педагогіка в науковій освіті».

Серед її організаторів – Міністерство освіти і науки України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Національна академія наук України, Національна академія педагогічних наук України, Національна академія мистецтв України, Національний центр «Мала академія наук України».

Основними напрямками обговорення були наступні:

  • Нові підходи та методи в музейній педагогіці;
  • Наукова освіта та залучення до науки: досвід центрів і музеїв науки;
  • Музейна педагогіка в позашкільній освіті;
  • Особливості музейної педагогіки в контексті змішаного навчання;
  • Вплив воєнного стану на науково-освітню роботу музеїв в Україні;
  • Музейна комунікація в умовах війни.

У конференції узяли участь понад 100 працівників освітньої галузі та музейників із України, США та Фінляндії. Професорка Любов Жванко виступила із доповіддю «Музейний комплекс Державного біотехнологічного університету: перший досвід інтерпретації наукової спадщини Alma Mater». Вона наголосила, що для університетського музею є важливим цілісна інтерпретація наукової спадщини Alma Mater, а не лише зосередженість на конкретних предметах і об’єктах, яку здійснюють традиційні музеї.

Акцентувала увагу слухачів на тому, що наукова спадщина новоствореного університету сягає позаминулого століття, а витоки Музейного комплексу сягають 1876 року, коли при Ветеринарному інституті було створено анатомічний музей. Також привернула увагу учасників конференції фактом відкриття 17 листопада 2021 року на подвір’ї ДБТУ виставки «Видатні польські ветеринари і Харків: постаті, досягнення, відкриття (ХІХ ‒ початок ХХ століття) до 170-річчя вищої ветеринарної освіти на Сході України» як спільного проекту Музейного комплексу, Генерального Консульства Республіки Польща у Харкові, Харківської міської ради та Архіву Польської Академії Наук, репрезентувало тяглість збереження наукових традицій започаткованих у Ветеринарному училищі, Ветеринарному інституті, Харківській державній зооветеринарній академії. Фактично цей захід став прекрасним прикладом інтерпретації наукової спадщини ДБТУ.

Підсумовуючи наголосила, що перший досвід інтерпретації наукової спадщини Alma Mater Музейний комплекс уже зробив, показавши, що двері до наукової співпраці у міжнародній площині відкривають не лише сучасні досягнення, а і знання своєї історії та її шанування. На жаль, триваюча війна у жахливий спосіб чинить свої впливи і на гуманітарну сферу, в орбіті якої знаходяться музейні заклади вищих навчальних закладів України.