Погарська Вікторія Вадимівна

Доктор наук Професор Завідувач кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р.Ю. Павлюк

ОСВІТА
1987 р. – Харківський. державний університет ім. О.М. Горького, радіофізика та електроніка;
1992 р. – Харківський інститут громадського харчування, інженер-технолог громадського харчування та харчових виробництв;
1998 р. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, захист дисертації «Формування якості каротиноїдних фітодобавок профілактичної дії із моркви та їх використання в продуктах харчування» на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів;
2002 р. – отримання вченого звання доцента кафедри технології консервування;
2003 – 2006 рр. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, навчання в докторантурі за спеціальністю 05.18.13 – технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів;
2006 р. – отримання звання лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки;
2006 р. – отримання звання члена-кореспондента Міжнародної академії холоду;
2012 р. – Одеська національна академія харчових технологій, захист дисертації «Наукове обґрунтування технології каротиноїдних і хлорофілвмісних дрібнодисперсних рослинних добавок» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.13 – технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів;
2013 р. – отримання вченого звання професора кафедри технологій переробки плодів, овочів і молока.

КАР’ЄРА
1987-1991 рр. – Харківський державний університет ім. О.М. Горького, інженер госпдоговірної теми науково – дослідного сектору;
1991-1993 рр. – Харківський інститут громадського харчування, науковий співробітник госпдоговірної теми науково – дослідного сектору;
1993-1998 рр. – Харківський інститут громадського харчування (з 03.05.1994 – Харківська державна академія технології та організації харчування), науковий співробітник, з 1997 р. старший науковий співробітник лабораторії технології та біохімії фітоконцентратів НДС;
1998 – 2001 рр. – Харківська державна академія технології та організації харчування, викладач, з 1999 р старший викладач, з 2000 р. доцент кафедри охорони праці та екології;
2001 – 2016 рр. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, доцент новоствореної під керівництвом д.т.н., проф. Павлюк Р.Ю. кафедри технології консервування, з 2007 р. професор тієї ж кафедри (з вересня 2009 р. – кафедра перейменована на кафедру технологій переробки плодів, овочів і молока)
2016 – 2021 р. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, завідувач кафедри технологій переробки плодів, овочів і молока (з січня 2020 р. кафедра перейменована на кафедру харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні);
2021 р. – Державний біотехнологічний університет, завідувач кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р.Ю. Павлюк (з листопада 2021 р. кафедра перейменована на честь її засновника).

ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ
Викладає навчальні курси: «Харчові технології», «Технологія галузі», «Інноваційні технології продуктів з рослинної сировини та молока», «Технології продуктів функціонального призначення з рослинної сировини та молока», «Технології продуктів з лікарсько-технічної рослинної сировини», «Нові продукти для оздоровчого харчування».

НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ
Випускник та послідовник засновника кафедри та керівника наукової школи д.т.н., проф., заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, академіка Міжнародної академії холоду Павлюк Раїси Юріївни, з 2023 р. – керівник наукової школи «Інноваційних кріо- та нанотехнологій рослинних добавок та продуктів для здорового харчування ім. Р.Ю. Павлюк».
Наукові інтереси:
пошук інноваційних технологічних прийомів та розробка з їх застосуванням технологій натуральних добавок і продуктів оздоровчої дії, що дають можливість максимально використати закладений в свіжій сировині біологічний потенціал. Як технологічні прийоми використовуються різні способи глибокої переробки (включаючи заморожування, низькотемпературне подрібнення, обробку в пароконвектоматі, гомогенізацію). Їх застосування дозволяє отримати добавки і продукти, які у порівнянні з аналогами вітчизняного та закордонного виробництва відрізняються рекордним вмістом БАР, призначені для оздоровчого харчування та не містять шкідливих харчових добавок і синтетичних компонентів.
Наукова робота:
науковий керівник аспірантів, пошукувачів, магістрів;
офіційний опонент та рецензент дисертаційних робіт;
член спеціалізованої вченої ради К64.088.03 ХДУХТ за спеціальністю 05.18.13 – технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів.

НАУКОВІ ПУБЛІКАЦІЇ
Загальний список опублікованих праць складає понад 800 найменувань, в тому числі 10 монографій, 1 енциклопедія, 12 навчальних посібників, 4 міжнародні огляди, 230 статей (із них 16 – в базах даних SCOPUS та Web of science, статті у періодичних фахових виданнях України харчового профілю, у міжнародних виданнях Словаччини, Польщі, Естонії, Канади, Великобританії, Японії та ін.), 350 тез доповідей на всеукраїнських та міжнародних науково – практичних конференціях Німеччини, Швеції, Іспанії та ін., 150 навчально – методичних розробок. Крім того розроблено понад 50 технологій БАД та продуктів з їх використанням, затверджено понад 20 нормативних документацій, отримано 13 патентів.