МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ З ПОТУЖНИМ ТЕХНОЛОГІЧНИМ ПАРКОМ «СОФІЯ АНТІПОЛІС» (ФРАНЦІЯ)

4 грудня 2021 року за запрошенням голови вченої ради Андрія Одарченка Державний біотехнологічний університет з робочим візитом завітали представники технологічного парку «Софія Антіполіс» (Франція) на чолі з виконавчим директором Філіпом Маріані. Основними сферами діяльності найпотужнішого французького технопарку, на сьогодні, є технології штучного інтелекту, електроніка, фармокологія та біотехнології, тому під час зустрічі було запропоновано налагодити співпрацю між сторонами саме в даних сферах.

На зустрічі, з підтримкою ідеї створення технопарку в Державному біотехнологічному університеті, виступив Дмитро Наталуха, народний депутат, голова комітету економічного розвитку Верховної Ради, який є автором та головним ініціатором створення системи індустріальних парків в Україні.

Андрій Одарченко, як головний ініціатор створення технопарку, презентував основні результати та здобутки в науковій діяльності Університету, відзначив потужну історію та закладений сучасний підхід в університетській науці, окреслив основні проєктні можливості в різних галузях наших провідних науковців та наголосив на необхідності поєднання всього існуючого наукового потенціалу в єдиному комплексі, яким має стати університетський технопарк «БІОТЕХ». Технопарк має стати тією поєднуючих ланок між наукою та бізнесом, яка надаватиме змогу науковцям Університету не лише створювати інноваційні проєкти, а й впроваджувати їх у реальний сектор та забезпечувати такий необхідний на сьогодні всім процес комерціалізації. Головний економічний результат створення та успішного функціонування технопарку – нові можливості у вигляді додаткових надходжень до бюджету Університету: для премій та надбавок науковим на науково-педагогічним працівникам, аспірантам, докторантам тощо. Технопарк в умовах нашого багатопрофільного Університету матиме повний набір фінансового та матеріально-технічного забезпечення для створення наукового продукту – надання реальних послуг та постійної співпраці з не лише аграрним бізнесом, а й з усіма компаніями, що функціонують в сфері агросировинного виробництва та пов’язані з агротехнологіями, компаній, які функціонують в галузі тваринництва та пов’язані з різними напрямами ветеринарії, компаніями зі сфери переробної промисловості та суб’єктами продовольчої сфери. Крім того, нещодавно ідею створення технопарку вже було підтримано представниками факультетів та кафедр Університету.

Під час зустрічі представники з обох сторін проговорили про важливість дорадницької допомоги при розробці концепції створення технопарку, про необхідність формування інвестиційного портфелю, особливості трансферу технологій тощо. Андрій Одарченко наголосив, що з розумінням реалій сьогодення, розпочата співпраця з технопарком «Софія Антіполіс» при створенні нашого «БІОТЕХУ» є першим кроком до формування нового потужного вітчизняного технопарку, який стане гарантією успішного розвитку Державного біотехнологічного університету.

Під час дружньої бесіди всі представники обох організацій змогли висловити свої думки щодо сучасних проблем та перспектив в науці та бізнесі, поговорити про законодавчі реалії розвитку технопарків, знайти спільні напрями для подальшої співпраці. Наступним етапом взаємодії Філіпом Маріані запропоновано приділити більшу увагу опрацюванню всіх організаційних питань та процедур створення технопарку в Університеті на прикладі кращих світових практик та, зокрема, й відвідати технологічний парк «Софія Антіполіс» (Франція) для налагодження більш тісної комунікації.