НДР, які зареестровані в УкрІНТЕІПублікаціїНаукові гуртки
НДР, які зареестровані в УкрІНТЕІ

Удосконалення технологічних рішень та селекційних прийомів підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин за впливу екологічних викликів та економічних факторів (номер державної реєстрації 0123U101472) на 2024 -2029 р.р.

2022 р

1.Данілова Т.М. Дегустаційне оцінювання якості м’яса равликів та напівфабрикатів з нього. Методичні рекомендації. Державна дослідна станція птахівництва. 2022. 22 с.

2.Yana Biletska, Taisia Ryzkova, Ihor Hnoievyi, Tatiana Danilova, Lyudmila Karpenko, Anna Krivtsova. Monograph: Quality formation of flour, meat, fermented milk products, for hotels and diet restaurants. Karazin Kharkiv National University, 2022. 155 с.

3.Данілова І.С.,Данілова Т.М. Дослідження біологічних властивостей равликів. Modern directions of scientific research development, Chicago, 2022. 7 с.

4.Данілова І.С., Данілова Т.М. Визначення віку брюхоногих молюсків. Modern science:innovations and prospects, Stockholm. 2022. 5 с.

5.Данілова І.С., Циновий О.В., Наливайко Л.І., Катеринич О.О., Данілова Т.М. Вплив вимог біобезпеки на стан птахогосподрств. Журнал «Сучасне птахівництво», 2022. 6 с.

6.Данілова І.С.,  Циновий О.В.,  Наливайко Л.І.,  Катеринич О.О., Данілова Т.М., Бондаренко А.Л. Основні вимоги  біобезпеки у птахогосподрствах України. Журнал «Сучасне птахівництво», 2022. 5с.

7.Шабля В.П., Церенюк О.М., Кригіна Н.В., Задорожна І.Ю. Етологічні особливості утримання корів на глибокій підстилці в умовах спеки й морозів // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет конференції присвяченої 45-річчю створення Сумського національного аграрного університету: «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва: історія, проблеми, перспективи» (20 травня 2022 р.). Суми, 2022. С. 20-21.

8.Кунець В.В., Сушко О.Б.,  Шабля В.П. Діяльність Інституту тваринництва НААН для вирішення наукових проблем штучного осіменіння тварин // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет конференції присвяченої 45-річчю створення Сумського національного аграрного університету: «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва: історія, проблеми, перспективи» (20 травня 2022 р.). Суми, 2022. С. 26-28.

9.Шабля В.П. Моделі передбачення віку першого отелення за екстер’єрними показниками // Науково-технічний бюлетень ІТ НААН України. – 2022. – № 127. – С. 196-203. DOI 10.32900/2312-8402-2022-127-196-203 (фахове видання)

10.Кунець В.В., Церенюк О.М., Сушко О.Б., Шабля В.П., Чалий О.І. Розвиток дослідництва з проблем штучного осіменіння для потреб свинарства в контексті діяльності Інституту тваринництва НААН (1945 – до сьогодення) (оглядова) // Свинарство: міжвідом. темат. наук. зб. / Ін-т свинарства і АПВ НААН. Полтава, 2022. Вип. 77-78.

11.Нагорний С.А., Петрушко М.П., Скляренко О.В., Косенко С.Ю. Методологія комплексного відбору коней для прикладного конярства і його амуніційне оснащення/ The 10th International scientific and practical conference “Innovations and prospects of world science” (May 25-27, 2022) Perfect Publishing, Vancouver, Canada. 2022. Р. 27-33, 907 p.

12.Нагорний С.А., Криворучко Ю.І., Чалий О.І. Чалая О.С., Косенко С.Ю. Технологічні розрахунки дільниці відгодівлі свиней на промисловому комплексі/ Scientific Collection «InterConf», (113): with the Proceedings of the 6 th International Scientific and Practical Conference «Theory and Practice of Science: Key Aspects» (June 19- 20, 2022). Rome, Italy: Dana, 2022, Р. 395 – 402, 517 p.

13.Чалая О.С., Чалий О.І., Нагорний С.А. Вплив різних доз важких металів на показники якості та безпеки м’яса та сала свиней/ Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: збірник наукових праць. № 1 (170) 2022. Білоцерківський національний аграрний університет. Біла Церква: БНАУ, 2022. С. 168 – 177, 178 с.

14.Нагорний С.А., Криворучко Ю.І., Зандарян В.А. Вплив розміру групи дійних корів при безприв‘язному комбібоксовому утриманні на їх етологічні показники/ Тези всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції, присвяченої до 45-річчя створення Сумського нац. ун-ту «Технологія в-ва та пер. прод. тв-ва: історія, проблеми, перспективи», Суми 2022, С.

15.Зандарян В.А., Криворучко Ю.І., Нагорний С.А. Стан та перпективи розвитку скотарства на Харківщині/ Тези Х міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека» Житомир- 2022, С.

16.Корх І.В.,  Бойко Н.В.,  Помітун І.А. Руденко Є.В Криворучко Ю.І. Продуктивність та адаптаційні здатності ярок різних генотипів за впливу кліматичних чинників Наук-тех бюл інституту тва-ва НААН України, №127, 2022. 11 с.

17.Чалая О.С.Чалий О.І. Біохімічні показники крові молодняку свиней при надлишку в їх раціоні кадмію і свинцю VI Международная научно- практическая конференція TOPICA ISSUES OF MODERN SCIENCE, SOCIETY AND EDUCATION, (26-28 декабря 2021) Харьков, Украина. – с. 52 57.

2023 р

1.Данілова І.С., Данілова Т.М. Ветеринарно-санітарні вимоги до господарств із вирощування равликів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнології імені С.З. Гжицького. Серія: Ветеринарні науки. 2023. т. 25, № 109

2.Данілова І.С., Данілова Т.М. Особливості експертизи равликів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнології імені С.З. Гжицького. Серія: Ветеринарні науки. т. 25, № 110. 2023

3.Криворучко Ю.І., Нагорний С.А., Прудніков В.Г., Корх І.В. Сучасний стан генофонду худоби м’ясних порід в Україні/ Міжвідомчий тематичний науковий збірник ” Розведення і селекція тварин”, Вип.65, Київ-2023, С. 57-64.

4.Нагорний С. А., Скляренко О. В. Становлення, розвиток і сучасний стан орловської рисистої породи в умовах філії «Дібрівський кінний завод № 62» ДП «Конярство України/ Розвиток галузі тваринництва: інновації, проблеми, перспективи// тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції науковців, викладачів та аспірантів, ДБТУ-2023, С. 31-32.

5.Нагорний С.А., Косенко С.Ю. Технологія утримання статево-вікових груп коней кумисної ферми і доїння кобил/Біоінтенсивні та SMART-технології у тваринництві: матеріали II Міжнародної науково-практичної конференції НПП та молодих науковців// Одеський державний аграрний університет. Навчально-науковий інститут біотехнологій та аквакультури. Одеса, 2023. С . 65-68. – 115 с.

6.O. Florya, S. Nahornyi, S. Kosenko, O. Chalyi, O. Chalaya Time spent on milking mares and their ethological indicators/ Вісник аграрної науки Причорномор’я : наук. журн. – Миколаїв: Миколаївський національний аграрний університет, 2023. – Т. 27, № 1. С. 30-40. – 96 с.

7.Volodymyr Shablia, Oleksandr Tsereniuk, Victoria Kunets, Olexandr Chaliy, Tetiana Danilova, Petro Shablia. Spatial location of milking equipment in connection with time spent on working operations // (подано до Scientific  Papers. Series D. Animal Science, Vol. LXVI,  Issues 1 & 2  / ISSN  2285-5750)

8.Yurii Syromiatnykov, Oleksandr Kuts, Volodymyr Mykhaylyn, Mozgovskyi Oleksandr, Ivan Semenenko, Volodymyr Shablia. Soil density under different methods of soil processing and fertilizer systems of white-head cabbage in vegetable-forage rotation Agricultural Research Journal (подано до Journal of Research PAU) Punjab Agricultural University Ludhiana, India -141004

9 .Shablia V., Ruban S., Kunets V. Efficiency of machines and workers in the preparation and distribution of feeds for cattle”, (подано до «Boletim de Indústria Animal».

На кафедрі технологій тваринництва і птахівництва працюють  студентські наукові гуртки:

«Кролі та хутрові звірі» (керівник доцент Данілова Т.М.)

«Вепр» (керівник доцент Чалий О.І)

«Молочні ферми» (керівник доцент Криворучко Ю.І.)

«Кентавр» (керівник доцент Петрушко М.П.)

«Золоте курча» (керівник ст. викладач Скляренко О.В.)

«Вершки та корінці» (керівник ст. викладач Ускова Л.М.)

Гуртки є об’єднанням здобувачів вищої освіти, що займаються науковою діяльністю на некомерційній основі, вони є добровільними організаціями здобувачів вищої освіти, які виявили бажання опанувати навичками проведення наукових досліджень з дисциплін: «Технологія виробництва продукції свинарства»; «Технологія виробництва продукції птахівництва»; «Конярство»; «Технологія виробництва молока та яловичини»; «Технологія виробництва продукції кролівництва та звірівництва»; «Технологія кормів з основами кормовиробництва» і успішно поєднують дану діяльність із навчанням.

Основною метою діяльності гуртків являється:

  • сприяння підвищенню рівня наукової підготовки здобувачів вищої освіти;
  • формування у студентів зацікавленості та потреби до наукової творчості; розвиток творчого мислення, внутрішньої організованості, поглиблення і закріплення знань, які отримані у процесі навчання.

Основними завданнями роботи гуртків  є:

  • організація активної участі студентів у проведенні наукових конференцій, конкурсів на кращу наукову працю, наукових семінарів;
  • формування у здобувачів вищої освіти навиків самостійного вирішування наукових завдань;
  • допомога опанування здобувачами вищої освіти методикою й навичками проведення самостійних наукових досліджень і розробки наукових проблем;
  • сприяння поглибленому вивчанню дисциплін;
  • виявлення найбільш обдарованих і талановитих здобувачів вищої освіти, використання їх творчого й інтелектуального потенціалу для вирішення актуальних завдань підвищення ефективності освітнього процесу.

Сумісне проведення батлу «Справжній технолог» за участю гуртківців та студентів ліпковатівського аграрного коледжу: