Під керівництвом доктора технічних наук, професора, академіка Міжнародної академії холоду Потапова Володимира Олексійовича функціонує наукова школа за напрямом «Дослідження тепломасообмінних процесів та удосконалення апаратів для теплової та холодильної обробки харчових продуктів».
Актуальні напрями досліджень
- Моделювання явищ перенесення у харчових системах, технологічних процесах та обладнанні харчових виробництв.
- Дослідження та розробка екологічних, енергоефективних та ресурсозберігаючих технологій при виробництві та зберіганні харчової продукції (використання електричних та магнітних полів, мікрохвильова та вакуумна обробка, кріосублімаційне сушіння, низькотемпературна екстракція).
- Дослідження та розробка технологій, систем та обладнання для забезпечення сталості функціонування безперервного безпечного ланцюга “виробник – споживач”.
- Збереження харчової та біологічної цінності харчової продукції за допомогою інноваційних низькотемпературних технологій (швидке заморожування, холодильна обробка з використанням нанотехнологій, зберігання в умовах регульованої атмосфери, модифікованого газового середовища, використання нових видів пакування).
- Дослідження та впровадження нетрадиційних, відновлюваних та вторинних джерел енергії при виробництві, реалізації та зберіганні харчової продукції.
Виконані науково-дослідні роботи:
- Ініціативна НДР «Дослідження та удосконалення процесів та обладнання для електромагнітної та холодильної обробки харчових продуктів»_ № 11-22Б (0121U114569)
- Госпдоговірна НДР «Методичні рекомендації до заморожування курячих субпродуктів» (№ 54-23-24).
- Госпдоговірна НДР «Методичні рекомендації щодо удосконалення виробничої лінії охолодження м’ясної продукції в умовах тривалого відключення електропостачання» (№ 38-24-25).
Ведеться науково-дослідні робота:
- Ініціативна НДР «Удосконалення тепло-масообмінних процесів та обладнання для холодильної й електромагнітної обробки харчової сировини» (№0124U000442).
Акти впровадження результатів науково-дослідних робіт в освітній процес закладів вищої освіти
- ДР № 54-23-24 «Методичні рекомендації до заморожування курячих субпродуктів»
- НДР № 0124U000442 «Удосконалення тепло-масообмінних процесів та обладнання для
холодильної й електромагнітної обробки харчової сировини» - ДР № 0121U114569 «Дослідження та удосконалення процесів та обладнання для електромагнітної та холодильної обробки харчових продуктів»
Участь у конкурсах, грантових програмах
- 2023 рік
участь проекту «Автономні холодильні системи для польових та мобільних умов з використанням фотоелектричних модулів та пристроїв акумуляції енергії»
у конкурсі проєктів із виконання наукових досліджень і розробок “Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди” від Національного фонду досліджень України. - 2023 рік
презентовано прототип «Автономні холодильні системи для польових та мобільних умов з використанням фотоелектричних модулів та пристроїв акумуляції енергії»
на Challenge Labs 2023 (Agrifood Lab Innovation Studio) у рамках Регіональної Інноваційної програми Європейського інституту інновацій та технологій харчування (EIT Food RIS) KAVA (EIT Food KAVA #18253-23)
Кафедра є співорганізатором науково-практичних конференцій, форумів
10-11 квітня 2025 |
ХХІ-й міжнародний форум молоді «МОЛОДЬ І ІНДУСТРІЯ 4.0 В XXI СТОЛІТТІ» Запрошення Програма форуму Матеріали форуму |
06 листопада 2024 |
ІІ Міжнародна науково-практична конференція «ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ В АПК» Invitation Запрошення на конференцію Програма конференції Матеріали конференції |
04-05 квітня 2024 | ХХ Міжнародний форум молоді «МОЛОДЬ І ІНДУСТРІЯ 4.0 В XXI СТОЛІТТІ» Запрошення на конференцію Програма конференції Матеріали конференції |
02 квітня 2024 |
II Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених «ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ В АПК: НАУКОВІ ПОШУКИ МОЛОДІ» Інформаційний лист Програма конференції Матеріали конференції |
9 листопада 2023 |
Міжнародна науково-практична конференція в системі Міністерства освіти і науки «ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ В АПК» Запрошення на конференцію Invitation letter Програма конференції Матеріали конференції |
11 квітня 2023 |
Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих вчених «ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ В АПК: НАУКОВІ ПОШУКИ МОЛОДІ» Запрошення на конференцію Програма конференції Матеріали конференції |
6-7 квітня 2023 |
XIX Міжнародний форум молоді «МОЛОДЬ І ІНДУСТРІЯ 4.0 В XXI СТОЛІТТІ» Запрошення на Форум Посилання на роботу секцій форуму Програма форуму Матеріали форуму |
22 грудня 2022 |
Міжнародна науково-практична конференція «ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ В АПК» Запрошення на конференцію Сonference invitation Програма конференції Матеріали конференції (титул) Матеріали конференції |
Кафедра очолює Сектор 6 – Енергоефективність та енергозбереження при виробництві та зберіганні харчової продукції.
Мета: Дослідження, розробка та впровадження новітніх енергоефективних технологій, систем, обладнання при виробництві та зберіганні харчової продукції. Дослідження та впровадження перспективного потенціалу енергозбереження, розробка основних напрямків його реалізації в матеріальному виробництві та сфері послуг.
Кафедра активно залучає здобувачів до науково-дослідної роботи, сприяючи їхньому професійному розвитку та формуванню наукового потенціалу.
На кафедрі функціонують студентські наукові гуртки:
«Лабораторія Холоду»
Науковий керівник: Петренко Олена Володимирівна, завідувачка кафедри ІЕТЕМ, к.т.н.
Співкерівник: Смілик Максим Михайлович, асистент кафедри ІЕТЕМ.
«Дослідження тепло-масообміних процесів переробки та зберігання харчової сировини»
Науковий керівник: Потапов Володимир Олексійович, професор кафедри ІЕТЕМ, д.т.н.
Співкерівник: Білий Дмитро Володимирович, асистент кафедри ІЕТЕМ.
Учасники студентських гуртків мають можливість:
-
- Брати участь у наукових дослідженнях під керівництвом досвідчених викладачів.
- Брати участь у наукових конференціях та семінарах.
- Приймати участь у Міжнародних виставках та конкурсах.
Результати діяльності наукових гуртків

Призове Друге місце посів здобувач гр. 142-23бстн-03-08 (38-ЕМ) Колеснік Сергій Олександрович.
Наукові керівники: д.т.н., проф. Потапов В.О., PhD-докторант Мольский О.С.