Наукова діяльність

кафедри інтегрованих електротехнологій та енергетичного машинобудування
Напрями наукових дослідженьНауково-дослідна роботаУчасть у конкурсах, грантових програмахОрганізація та проведення науково-практичних конференційМіжсекторальний науково-освітньо-виробничий кластер «Повноцінне харчування для сталого розвитку суспільства»Науково-дослідна робота здобувачів
Науково-дослідна діяльність кафедри спрямована на розробку та впровадження інноваційних низькотемпературних технологій для підвищення харчової та енергетичної безпеки функціонування безперервного холодильного ланцюга.

Під керівництвом доктора технічних наук, професора, академіка Міжнародної академії холоду Потапова Володимира Олексійовича функціонує наукова школа за напрямом «Дослідження тепломасообмінних процесів та удосконалення апаратів для теплової та холодильної обробки харчових продуктів».

Актуальні напрями досліджень

  • Моделювання явищ перенесення у харчових системах, технологічних процесах та обладнанні харчових виробництв.
  • Дослідження та розробка екологічних, енергоефективних та ресурсозберігаючих технологій при виробництві та зберіганні харчової продукції (використання електричних та магнітних полів, мікрохвильова та вакуумна обробка, кріосублімаційне сушіння, низькотемпературна екстракція).
  • Дослідження та розробка технологій, систем та обладнання для забезпечення сталості функціонування безперервного безпечного ланцюга “виробник – споживач”.
  • Збереження харчової та біологічної цінності харчової продукції за допомогою інноваційних низькотемпературних технологій (швидке заморожування, холодильна обробка з використанням нанотехнологій, зберігання в умовах регульованої атмосфери, модифікованого газового середовища, використання нових видів пакування).
  • Дослідження та впровадження нетрадиційних, відновлюваних та вторинних джерел енергії при виробництві, реалізації та зберіганні харчової продукції.

Виконані науково-дослідні роботи:

  • Ініціативна НДР «Дослідження та удосконалення процесів та обладнання для електромагнітної та холодильної обробки харчових продуктів»_ № 11-22Б (0121U114569)
  • Госпдоговірна НДР «Методичні рекомендації до заморожування курячих субпродуктів» (№ 54-23-24).
  • Госпдоговірна НДР «Методичні рекомендації щодо удосконалення виробничої лінії охолодження м’ясної продукції в умовах тривалого відключення електропостачання» (№ 38-24-25).

Ведеться науково-дослідні робота:

  • Ініціативна НДР «Удосконалення тепло-масообмінних процесів та обладнання для холодильної й електромагнітної обробки харчової сировини» (№0124U000442).

Акти впровадження результатів науково-дослідних робіт в освітній процес закладів вищої освіти

Участь у конкурсах, грантових програмах
  • 2023 рік
    участь проекту «Автономні холодильні системи для польових та мобільних умов з використанням фотоелектричних модулів та пристроїв акумуляції енергії»
    у конкурсі проєктів із виконання наукових досліджень і розробок “Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди” від Національного фонду досліджень України.
  • 2023 рік
    презентовано прототип «Автономні холодильні системи для польових та мобільних умов з використанням фотоелектричних модулів та пристроїв акумуляції енергії»
    на Challenge Labs 2023 (Agrifood Lab Innovation Studio) у рамках Регіональної Інноваційної програми Європейського інституту інновацій та технологій харчування (EIT Food RIS) KAVA (EIT Food KAVA #18253-23)
Кафедра є співорганізатором науково-практичних конференцій, форумів
10-11 квітня
2025
ХХІ-й міжнародний форум молоді
«МОЛОДЬ І ІНДУСТРІЯ 4.0 В XXI СТОЛІТТІ»
Запрошення
Програма форуму
Матеріали форуму
06 листопада
2024
ІІ Міжнародна науково-практична конференція
«ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ В АПК»
Invitation
Запрошення на конференцію
Програма конференції
Матеріали конференції
04-05 квітня 2024 ХХ Міжнародний форум молоді
«МОЛОДЬ І ІНДУСТРІЯ 4.0 В XXI СТОЛІТТІ»
Запрошення на конференцію
Програма конференції
Матеріали конференції
02 квітня
2024
II Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених
«ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ В АПК: НАУКОВІ ПОШУКИ МОЛОДІ»
Інформаційний лист
Програма конференції
Матеріали конференції
9 листопада
2023
Міжнародна науково-практична конференція в системі Міністерства освіти і науки
«ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ В АПК»
Запрошення на конференцію
Invitation letter
Програма конференції
Матеріали конференції
11 квітня
2023
Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих вчених
«ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ В АПК: НАУКОВІ ПОШУКИ МОЛОДІ»
Запрошення на конференцію
Програма конференції
Матеріали конференції
6-7 квітня
2023
XIX Міжнародний форум молоді
«МОЛОДЬ І ІНДУСТРІЯ 4.0 В XXI СТОЛІТТІ»
Запрошення на Форум
Посилання на роботу секцій форуму
Програма форуму
Матеріали форуму
22 грудня
2022
Міжнародна науково-практична конференція
«ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ В АПК»
Запрошення на конференцію
Сonference invitation
Програма конференції
Матеріали конференції (титул)
Матеріали конференції

Міжсекторальний науково-освітньо-виробничий кластер «Повноцінне харчування для сталого розвитку суспільства» Державного біотехнологічного університету

Кафедра очолює Сектор 6 – Енергоефективність та енергозбереження при виробництві та зберіганні харчової продукції.

Мета: Дослідження, розробка та впровадження новітніх енергоефективних технологій, систем, обладнання при виробництві та зберіганні харчової продукції. Дослідження та впровадження перспективного потенціалу енергозбереження, розробка основних напрямків його реалізації в матеріальному виробництві та сфері послуг.

Кафедра активно залучає здобувачів до науково-дослідної роботи, сприяючи їхньому професійному розвитку та формуванню наукового потенціалу.

На кафедрі функціонують студентські наукові гуртки:

«Лабораторія Холоду»
Науковий керівник: Петренко Олена Володимирівна, завідувачка кафедри ІЕТЕМ, к.т.н.
Співкерівник: Смілик Максим Михайлович, асистент кафедри ІЕТЕМ.

«Дослідження тепло-масообміних процесів переробки та зберігання харчової сировини»
Науковий керівник: Потапов Володимир Олексійович, професор кафедри ІЕТЕМ, д.т.н.
Співкерівник: Білий Дмитро Володимирович, асистент кафедри ІЕТЕМ.

Учасники студентських гуртків мають можливість:

    • Брати участь у наукових дослідженнях під керівництвом досвідчених викладачів.
    • Брати участь у наукових конференціях та семінарах.
    • Приймати участь у Міжнародних виставках та конкурсах.

Результати діяльності наукових гуртків

Міжнародний конкурс студентських наукових робіт «Black Sea Science 2024» на базі ОНАХТ, секція «Енергетика та енергоефективності». Одеса, Україна: ОНАХТ. 01 лютого 2024 року.

Призове Друге місце посів здобувач гр. 142-23бстн-03-08 (38-ЕМ) Колеснік Сергій Олександрович.
Наукові керівники: д.т.н., проф. Потапов В.О., PhD-докторант Мольский О.С.

19-21 лютого 2025 р. – Міжнародна виставка Chill Pro та Cool Clima Kyiv 2025!

На Міжнародній виставці Chill Pro та Cool Clima Kyiv 2025! наша команда посіла Перше місце у ІІ у Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності серед здобувачів освіти в галузі низькотемпературної техніки конкурсу 𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹𝗣𝗿𝗼 𝗧𝗲𝗰𝗵 𝗦𝘁𝘂𝗱𝗲𝗻𝘁𝘀 𝗔𝘄𝗮𝗿𝗱𝘀 𝟮𝟬𝟮𝟱, за стандартами світового WorldSkills.

Конкурсне завдання складалося з шести складних етапів, розподілених на всі три дні змагання, що виконувалися в режимі реального часу просто на очах у відвідувачів виставкової події:

✅️ Виготовлення теплообміннику
✅️ Монтаж холодильної системи
✅️ Перевірка на міцність, щільність та вакуум холодильної системи
✅️ Монтаж системи електропостачання та налаштування автоматизації
✅️ Пусконалагодження холодильної установки
✅️ Демонтаж холодильної установки

   

14-16 травня 2024 р. – Міжнародна виставка AQUATHERM KYIV 2024!

Участь у ювілейній 25-ї Міжнародній виставці AQUATHERM KYIV 2024!  Демонстрація холодильної системи, яка була спроектована та змонтована нашими здобувачами.

    

14-16 лютого 2024 р. – Міжнародна виставка Chill Pro та Cool Clima Kyiv 2024!

14-16 лютого 2024 року – участь у Міжнародній виставці Chill Pro та Cool Clima Kyiv 2024!

Призове Друге місце у Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності серед здобувачів освіти в галузі низькотемпературної техніки “CHILLTECH STUDENT AWARDS, який вперше відбувся в Україні 16 лютого 2024 року в рамках професійної виставки в галузі холодильної та кліматичної індустрій Cool Clima&Chill Pro’24!