Наукова діяльність

кафедри інтегрованих електротехнологій та енергетичного машинобудування
Напрями наукових дослідженьНауково-дослідна роботаМіжсекторальний науково-освітньо-виробничий кластер «Повноцінне харчування для сталого розвитку суспільства»Науково-дослідна робота здобувачів
Науково-дослідна діяльність кафедри спрямована на розробку та впровадження інноваційних низькотемпературних технологій для підвищення харчової та енергетичної безпеки функціонування безперервного холодильного ланцюга.

Під керівництвом доктора технічних наук, професора, академіка Міжнародної академії холоду Потапова Володимира Олексійовича функціонує наукова школа за напрямом «Дослідження тепломасообмінних процесів та удосконалення апаратів для теплової та холодильної обробки харчових продуктів».

Актуальні напрями досліджень

  • Моделювання явищ перенесення у харчових системах, технологічних процесах та обладнанні харчових виробництв.
  • Дослідження та розробка екологічних, енергоефективних та ресурсозберігаючих технологій при виробництві та зберіганні харчової продукції (використання електричних та магнітних полів, мікрохвильова та вакуумна обробка, кріосублімаційне сушіння, низькотемпературна екстракція).
  • Дослідження та розробка технологій, систем та обладнання для забезпечення сталості функціонування безперервного безпечного ланцюга “виробник – споживач”.
  • Збереження харчової та біологічної цінності харчової продукції за допомогою інноваційних низькотемпературних технологій (швидке заморожування, холодильна обробка з використанням нанотехнологій, зберігання в умовах регульованої атмосфери, модифікованого газового середовища, використання нових видів пакування).
  • Дослідження та впровадження нетрадиційних, відновлюваних та вторинних джерел енергії при виробництві, реалізації та зберіганні харчової продукції.

Виконані науково-дослідні роботи:

  • Ініціативна НДР «Дослідження та удосконалення процесів та обладнання для електромагнітної та холодильної обробки харчових продуктів»_ № 11-22Б (0121U114569)
  • Госпдоговірна НДР «Методичні рекомендації до заморожування курячих субпродуктів» (№ 54-23-24).
  • Госпдоговірна НДР «Методичні рекомендації щодо удосконалення виробничої лінії охолодження м’ясної продукції в умовах тривалого відключення електропостачання» (№ 38-24-25).

Ведеться науково-дослідні робота:

  • Ініціативна НДР «Удосконалення тепло-масообмінних процесів та обладнання для холодильної й електромагнітної обробки харчової сировини» (№0124U000442).

Акти впровадження результатів науково-дослідних робіт в освітній процес закладів вищої освіти

Міжсекторальний науково-освітньо-виробничий кластер «Повноцінне харчування для сталого розвитку суспільства» Державного біотехнологічного університету

Кафедра очолює Сектор 6 – Енергоефективність та енергозбереження при виробництві та зберіганні харчової продукції.

Мета: Дослідження, розробка та впровадження новітніх енергоефективних технологій, систем, обладнання при виробництві та зберіганні харчової продукції. Дослідження та впровадження перспективного потенціалу енергозбереження, розробка основних напрямків його реалізації в матеріальному виробництві та сфері послуг.

Кафедра активно залучає здобувачів до науково-дослідної роботи, сприяючи їхньому професійному розвитку та формуванню наукового потенціалу.

Призове Друге місце у Міжнародному конкурсі студентських наукових робіт «Black Sea Science 2024» на базі ОНАХТ, секція «Енергетика та енергоефективності». Одеса, Україна: ОНАХТ. 01 лютого 2024 року. Здобувач гр. 142-23бстн-03-08 (38-ЕМ) Колеснік Сергій Олександрович. Наукові керівники: д.т.н., проф. Потапов В.О., PhD-докторант Мольский О.С.